De o frumusete naturala impresionanta, Cheile Rasnoavei reprezinta un cadru natural perfect pentru practicarea sporturilor montane si a activitatilor de agrement, beneficiind de amenajari si dotari specifice, acces facil si locatii turistice de cazare in imediata vecinatate.
Cheile Rasnoavei sunt situate in Muntii Barsei, mai exact in Muntii Postavaru (1799 m) care fac parte din Carpatii de Curbura. Din acest varf coboara catre vest-sud-est o creasta din stanca alba calcaroasa, denumita Muchia Cheii, care se termina abrupt cu Cheile Rasnoavei. Creasta apare pe cea mai noua harta turistica sub denumirea Muchia Cheii. Apele din sudul muchiei, care au sapat superbele chei, sunt drenate de Valea Cheii.
Accesul in Cheile Rasnoavei este usor:
Climatul din Cheile Rasnoavei este propice activitatilor si sporturilor montane. Este o locatie cu un ambient prietenos datorita expunerii sudice, ferite de vant. Aceasta faciliteaza practicarea alpinismului si in lunile de primavara si toamna tarzie, respectiv practicarea escaladei inclusiv in lunile toride de vara, traseele fiind umbrite de stancile apropiate sau de padurea inconjuratoare. Alpinismul de iarna, precum si schiul de tura, alergarea montana si mountain bike-ul beneficiaza de caracterul depresionar, ferit de curenti de aer si vant.
Exista o varietate de sporturi montane si activitati de agrement care se pot practica in Cheile Rasnoavei: alpinism, escalada, drumetii, mountain bike, bungee jumping, via ferrata, rapel, zbor cu motoparapanta, calarie, etc.
Alpinism. Desi nu sunt foarte lungi, Cheile Rasnoavei sunt spectaculoase datorita prezentei peretilor abrupti, foarte apreciati de pasionatii de alpinism. Cele mai faimoase trasee de alpinism sunt Santinela Cheilor si Surplombele de Aur, dar nici cele din Petetele sudic (Abruptul Itwig) si din Vanga Mare nu sunt de neglijat. Traseele de alpinism sunt grupate in zonele Fata de creta, Fata surplombelor, Omul de zapada, Peretele animalelor, Fata inalta si Peretele padinei inchise. Expunerea este sudica, iar roca este calcaroasa. Baza de plecare pentru peretele sudic al Postavarului este cantonul forestier Poiana Inului, de unde se ajunge la hatasul de la baza peretilor.
Escalada. De asemenea, la Pietrele lui Solomon se poate practica escalada sportiva. Pereti stancosi ai versantilor pot fi escaladati pe toata perioada sezonului cald, de primavara, pana toamna tarziu. Roca este caracterizata de fete, fisuri si surplombe. Traseele de escalada au fost realizate cu sistem de asigurare pe spituri. Exista 4 faleze de escalada: Cheile Rasnoavei, zona centrala, Bolovanul Prostului, Faleza Metalexpert si Zona lui Titus.
Bungee jumping. Aici se afla una dintre cele mai vechi, cunoscute si cautate instalatii de bungee jumping din Romania, cu o cadere libera de la aproximativ 130 metri inaltime.
Mountain bike. Traseele pentru acest sport sunt in circuit, cu o dificultate medie, fiind interesante datorita punctelor de belvedere catre Postavaru, Bugegi sau Piatra Craiului.
Trasee turistice. Cheile Rasnoavei reprezinta o destinatie perfecta pentru un sfarsit de saptamana relaxant, zona oferind si posibilitatea de campare. De aici se pot organiza drumetii, pe trasee marcate, spre Masivul Postavaru, Dealul cu Mesteceni, Stejarii Argintii, Pestera Rasnoavei si Poiana Brasov, inclusiv spre Cetatea Rasnov, aflata la aproximativ 10 km distanta.
Alte activitati disponibile in Cheile Rasnoavei sunt: tiroliana, via ferrata, rapel si zborul cu motoparapanta.Se poate campa - Poiana Inului este in acest sens o poiana superba, dar exista si pensiuni in apropiere.